Firma00 Dominique_Cozijnsen_Architect_Aannemer_Verbouwing_Bestek_Vergunning

Oprichter Dominique is als kind al een bouwer en een tekenaar. Na de Lego begint hij maquettes te bouwen, van groot naar klein, van grof naar gedetailleerd. Zijn eerste verbouwing begeleidt hij op zijn zestiende, na een verhuizing van het ouderlijk huis.
Architectuur studeren aan de TU Delft was dus een logische stap. Tussen de verschillende afstudeerrichtingen als architectuur, bouwmanagement, bouwtechniek vindt hij zijn passie in Restauratie en Hergebruik. Die richting heeft veel techniek in zich, en brengt in het ontwerp heel veel randvoorwaarden met zich mee.

Karakter

“Het puzzeltje van de bestaande substantie waar je een nieuwe functie in stopt, die aan nieuwe eisen moet voldoen. Waar bijvoorbeeld een lift in moet terwijl er alleen een eeuwenoud trappenhuis in zit, hoe doe je dat? Dat vind ik leuk.”
“Hoe je die puzzel oplost met respect voort het oude. Dat heeft ook te maken met het definiëren van wat nou het karakter van het oude is, wat is het ‘leitmotiv’ van een gebouw. Wat moeten we bewaren, en waar kunnen we aan komen zonder dat je het gebouw verliest. Dat vind ik mooi, om daar naar te zoeken.”
“Bij een stukje grasveld kun je een kubus of een bol neerzetten, maar waar komt dan je aanleiding vandaan voor het één of het ander? Ik ben niet iemand die graag een monument voor zichzelf opricht. Het geeft mij meer voldoening als ik binnen het puzzeltje de goede oplossing kan vinden, als de klant tevreden is.”

Passief Huizen

Tijdens zijn studie in Delft loopt Dominique stage bij de Amsterdamse Architecten Cie. Dat is geen verplicht onderdeel van de studie, maar voegt wel veel toe. Op praktisch gebied doet Dominique veel grafisch werk, illustraties en tekenwerk. Belangrijker was dat hij daar heeft hij geleerd anders naar zijn vak te kijken. “Je krijgt inzicht in de politieke processen die spelen bij het realiseren van een project. En door dingen in teamverband te doen leer in je korte tijd veel meer dan je op de universiteit zou kunnen.”
Ook studeerd Cozijnsen een semester architectuur in Berlijn, in het vak duurzaam bouwen. “In Berlijn waren ze met het idee van Passief Huizen al veel verder dan in Nederland.” Na zijn afstuderen in 2003 werkt Dominique voor een periode voor de RACM (Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten) als projectmedewerker, en vervolgens voor de architectenbureaus Vroom, Asnova en 1meter98. Voor dat laatste bureau wordt Cozijnsen nog steeds gevraagd op freelance basis.

Kwaliteiten

In 2010 besluit Dominique voor zichzelf te beginnen, en niet langer in dienst van architectenbureau’s te werken.
“Ik vind het mooi dat mensen bij mij komen omdat ze voor mij als persoon komen, voor mijn kwaliteiten. Dat we het samen eens kunnen worden hoe we het traject aangaan.
Bij een bureau komen klanten binnen op de signatuur van je baas. Je moet je dan anders voordoen dan je bent, omdat je die signatuur moet vertegenwoordigen. Dat werkt niet altijd, omdat ik heel erg mezelf probeer te zijn, en omdat ik op die manier probeer te leven en de dingen op die manier doe. Als dat aansluit levert dat meerwaarde op, maar als dat niet aansluit moet iedereen zich in bochten wringen. Daar wordt niemand beter van. Daarom ben ik voor mezelf begonnen.”

Tegen de stroom

Firma00 is opgericht in 2010, toen door de crisis met name in de bouw en architectuur veel bedrijven omvielen. De keuze van Dominique om niet alleen architect te zijn, maar ook uitvoerend bezig te zijn blijkt een goede combinatie.
“Ik ben er trots op dat ik tegen de stroom in een bedrijf heb opgebouwd, en dat het steeds beter gaat. Jezelf zijn, je eigen product verkopen, dat werkt. Mensen vinden de samenwerking prettig, ze komen terug, vertellen het door.”
“Ook nu ik niet meer per sé uitvoerend bezig hoef te zijn, omdat er een hoop architectuur opdrachten binnen komen, merk ik dat ik het nog steeds leuk vind. Ik zou het missen als ik niet meer af en toe een strak wandje zou tegelen, of een mooie kast zou maken.”

Trajecten

Bij een wat grotere verbouwing zijn het soms lange trajecten. Tussen het eerste gesprek en de oplevering kan wel een half jaar zitten. “Maar dat is ook hartstikke goed, want dan bespreek je van twee kanten ook echt wat je wilt, dan kan het ook even rusten. Uiteindelijk merk je in je bestek en de beschrijving dat je alles opgeschreven hebt, dat er weinig verrassingen meer in zitten. Negatieve verassingen dan, wel positieve, omdat het zo mooi wordt.”

 

CV

Eigenaar
Firma00
October 2010 – heden

Architect
1meter98
Architectenbureau, Utrecht.
May 2011 – Heden

Architect
Asnova architects
Architectenbureau, Utrecht.
Mei 2008 – Oktober 2010

Architect
architectenbureau Vroom
Architectenbureau, Amsterdam.
November 2005 – December 2007

Dossier Analist
Actualisering Monumentenregister
2004 – 2005

projectmedewerker Actualisering Monumentenregister
RACM
Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten
2004 – 2005

tekenaar
Architekten Cie.
2001 – 2003 

Master, Architectuur – Restauratie
Technische Universiteit Delft
1997 – 2003

Master, Architectuur
Technische Universität Berlin
2001 – 2001

VWO
Vrije school zeist
1996 – 1997
vrije school breda
1993 – 1995